Introductie

Gezondheid behelst niet slechts de afwezigheid van ziekte. Gezond leven is een kwestie van bewust kiezen. Onze voeding bepaalt voor een groot deel hoe wij er uitzien, hoe wij functioneren en hoe wij ons voelen. Voeding is een sleutel tot een duurzaam leven.

“Wie op zijn tocht naar het bereiken en behouden van optimale gezondheid, kennis, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en wilskracht als gezellen meevoert, zal door open water op een zekere haven kunnen aankoersen”.

Klik hier om verder te lezen…

Advies van Diëtist Khan
Iedere dag ontbijten, regelmatig verspreid over de dag eten en één keer avondeten. Dat zijn tips van Suhail Khan, diëtist met praktijken in Den Haag, Rotterdam en sinds kort ook in Amsterdam. Vorig jaar verscheen zijn boek Voeding & Gezondheid bij Hindostanen. Het CZ Fonds ondersteunde het initiatief. ``De reacties op het boek zijn fantastisch,`` aldus Khan.

Hij schreef het boek omdat veel Zuid-Aziaten en met name ook Hindostanen in Nederland te maken hebben met overgewicht, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Khan wist dat omdat hij gewerkt heeft in verschillende ziekenhuizen. Daar kreeg hij veel te maken met diabetespatiënten. ``Het gaat om simpele dingen. Veel mensen ontbijten 's ochtends niet en eten 's avonds te veel. Soms wel drie keer. Bij jonge mensen is vooral preventie van belang. Ze moeten weten wat de functie is van voedsel.``

Lees Meer
Gezondheid en ziekte
Khan besteedt in zijn boek aandacht aan voeding bij gezondheid en voeding bij ziekte. In het eerste deel staat algemene informatie over voeding en gezondheid bij Hindostanen. In het tweede deel beschrijft Khan verschillende aandoeningen.

Praktijk - Khan werkt vijf dagen per week van 9.00 tot 21.00 uur in zijn praktijk. Dagelijks komen er vijf tot tien nieuwe mensen bij die zijn advies kunnen gebruiken. Omdat in Amsterdam Zuidoost veel Hindostanen wonen, heeft Khan daar nu ook een praktijk.

Lees Meer
Den Haag

Den Haag

- Westeinde 223, 2512 GZ Den Haag

- Vaillantlaan 410, 2526 HW Den Haag

- Neherkade 1708, 2521 RH Den Haag

Rotterdam

Rotterdam

- Rosestraat 91, 3071 JP Rotterdam
lees meer »
Amsterdam

Amsterdam

- Huigenbos 29, 1102 KA Amsterdam SE

- Polderweg 192, 1093 KP Amsterdam

lees meer »
Afspraak

Afspraak

Klik op de link hier onder om een afspraak
te maken met Diëtist Khan.
lees meer »

Preventie is beter dan genezen

Gezondheid behelst niet slechts de afwezigheid van ziekte. Gezond leven is een kwestie van bewust kiezen. Onze voeding bepaalt voor een groot deel hoe wij er uitzien, hoe wij functioneren en hoe wij ons voelen. Voeding is een sleutel tot een duurzaam leven. Dit omdat een gebrekkige voeding gedurende vele jaren betaald wordt met veel leed. Onze voeding beïnvloedt onze persoonlijkheid en de kwaliteit van ons leven. Het voedsel kan voorts bepalen of wij vroegtijdig oud worden of dat wij een leven lang vitaal, jong en gezond blijven. De voedingsstoffen zullen, in tegenstelling tot medicijnen, hun positieve en gunstige effecten geleidelijk ontplooien en hun functionaliteit enorm bevorderen wanneer gezonde en evenwichtige voeding wordt geconsumeerd. Diverse studies hebben aangetoond dat veel chronische aandoeningen het gevolg kunnen zijn van vergiftiging van de stofwisselingsprocessen in het lichaam. Door het consumeren van verschillende schadelijke stoffen middels voedsel, het water en door het inademen van vervuilde lucht kan er een opeenstapeling ontstaan van gevaarlijke stoffen in weefsels en inwendige organen.

De gezondheidsproblemen waar veel Zuid-Aziaten en met name ook Hindostanen in Nederland mee kampen, zijn overgewicht (adipositas), hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, diabetes mellitus, en hart- en vaatziekten. Uit diverse onderzoeken is gebleken, dat diabetes mellitus type 2 onder Hindostanen 8 tot 10 keer vaker voorkomt dan bij de autochtone Nederlanders. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn de genetische aanleg, het voedingspatroon, voedingsgewoonten, klimaat en te weinig lichaamsbeweging. Het complement van gezonde en uitgebalanceerde voeding is adequate lichaamsbeweging. Om een optimaal energieniveau en een optimale fitheid te bereiken en te behouden moeten dienen we ons lichaam niet alleen te voeden, maar ons ook tevens inspannen.

Ik heb dit boek in twee gedeelten gesplitst, namelijk voeding bij gezondheid en voeding bij ziekte. Het eerste gedeelte behandelt voornamelijk algemene informatie over voeding en gezondheid, de specifieke eetgewoonten en de dagelijkse voedingsmiddelen van Hindostanen. Het tweede gedeelte behandelt een aantal aspecten van het metabool syndroom. Het metabool syndroom is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende aandoeningen, zoals overgewicht, hypertensie, hypercholesterolemie, diabetes mellitus, nierziekten en hartziekten. Alle hoofdstukken zijn destijds door deelspecialisten nagelezen en waar nodig gecorrigeerd. Ik hoop dat de inherente oppervlakkigheid van dit boek de toetssteen der kritiek van de wetenschappelijke wereld zal kunnen doorstaan. Kortom: u bent wat u eet. In de ayurveda wordt het belang van gezonde voeding en een gezond voedingspatroon al duizenden jaren onderkend. Een oud gezegde luidt: als je gezond eet heb je geen medicijnen nodig, als je niet gezond eet ook niet. Goede eetgewoonten verbeteren enerzijds de gezondheid en vertragen anderzijds het verouderingsproces. Genieten van het leven begint met een optimale gezondheid. Verder wil ik de wens uitspreken dat het geschreven een steentje bij kan dragen tot bewustwording van een gezond voedingsgedrag en voedingspatroon onder de lezers van dit boek.

Ik hoop slechts dat het resultaat, mede tot stand gekomen met uw hulp, u niet teleurstelt.

Suhail A. Khan
Diëtist

This post is also available in: nlNederlands enEnglish (Engels)

error: